Liput myynnissä nyt!

Ryhmäteatterissa

maanantai 8. marraskuuta 2010

Willkommen, Bienvenue, Welcome, Benvenuti

Tämä blogi seuraa Ryhmäteatterin Eduskunta-esityksen valmistumista ensimmäisistä keskusteluista ensi-iltaan maaliskuun alussa ja aina vaalien korville. Vaalikahveja hörpitään näillä näkymin sunnuntaina 17. huhtikuuta.

Eduskunta on dokumenttiteatteria. Sen materiaalina käytetään suoraan eduskunnan täysistunnoista nostettuja repliikkejä, blogimerkintöjä ja haastatteluja. Poliitikot ja virkamiehet esitetään omilla nimillään.

Esityksessä tutkitaan, millainen arvomaailma politiikan tekojen takana vaikuttaa. Mihin raha menee – ja miksi? Miksi tuloerot kasvavat? Tällä hetkellä aiheistoina pallotellaan tietysti vaalirahasotkuja sekä poliitikkojen itse itselleen luomia raha-automaatteja. Rinnalla kulkee Sata-komitean katkera taival. Komitea luotiin kunnianhimoisella päämäärällä rakentaa Suomen sotkuinen sosiaaliturvaverkosto uudelleen. Sen piti pelastaa köyhät ja jakaa vaurautta oikeudenmukaisemmin. Kaikki meni majesteettisen valtavalla mittakaavalla ihan helvetin pieleen.

Yksi syy tuloerojen kasvuun on todellisuuksien etääntyminen yhä kauemmaksi toisiaan.

Ihan randomina rinnalle voisi napata vaikkapa keskustan Antti Kaikkosen viiden minuutin pikakokoukset ja ylisuuret kokouspalkkiot. Nuorisosäätiöstä puhumattakaan.

"Melkoinen sivutuuli on käynyt ja miestä on aika lailla koeteltu", Kaikkonen säälii itseään blogissaan 22. elokuuta, kolmannessa persoonassa.

Tai demareiden puhiksen Jutta Urpilaisen 14 000 euron liksan Neste Oilin johtokunnassa. Kahden vuoden palkka, kaksi kokousta.

"Vaikea uskoa, että kukaan on hallintoneuvostossa rahan takia", Urpilainen kommentoi mukavaa lisätienestiään Iltasanomissa 6. lokakuuta.

Moni voisi olla. Pienituloiselle ihmiselle Urpilaisen kahden kokouksen liksa vastaa vuoden palkkaa, toimeentulotuella tai työttömyysturvalla eläjälle se vastaa kahden vuoden tuloja.

Tai kuten kahdeksan euron päiväpalkalla työllistetty nainen sanoo Hännisen veljesten kirjassa Kallis köyhyys (Barrikadi 2008): "Se ei ole palkka, se on vittuilua."

Näihin kuviin, näihin vastakkainasetteluihin, talvipäivä puolessa on vasta, laukausta ei, vain tykkitulta

1 kommentti: