Liput myynnissä nyt!

Ryhmäteatterissa

lauantai 8. tammikuuta 2011

Plussan puolella

Eduskunta-esityksen harjoitukset alkavat ensi viikolla.

Esitys tehdään prosessiperiaatteella, eli teksti valmistuu vähitellen harjoitusten edetessä.

Hojo hojo, esitysdramaturgi ja lavastaja Akse Pettersson huutelee. Istumme juuri toimistossa koneiden äärellä väsäämässä aloituspakettia harjoituksiin. Akse lyhentää 150 sivun kokoustekstiä ja väittää, että hän saa sen tiivistettyä 1,5 sivuun. Heko heko.

Akse saksii eduskunnan kokousta viime marraskuulta, jossa käsitellään harmaata taloutta ja sen ehkäisyä. Esityksen toinen aihe, Sata-komitea ja siitä käydyt keskustelut eduskunnassa, on ulkoistettu Valtuusto-sarjan dramaturgille Ruusu Haarlalle. Jossakin päin Suomea pienessä mökissä Ruusu syventyy siihen, kuinka kirjavin ja akrobaattisin keinoin kasvavat tuloerot piilotettiin komitean taakse.

Olemme naureskelleet (ja itkeskelleet) jo vuosien ajan, miten jokainen tuloerojen kasvuun tai sosiaalipolitiikkaan liittyvä kysymys ohitetaan lauseella: Sata-komitea ratkaisee tämänkin ongelman.

Sata-komitean perusturvajaoston viimeisin saavutus on Lex Soininvaaran nimellä kulkeva lakiesitys, joka poistaa alle 25-vuotiailta, työstä tai opiskelusta kieltäytyviltä nuorilta 40 prosenttia minimitoimeentulosta. Laki hyväksyttiin pari viikkoa ennen joulua.

Asiantuntijat pitävät lakia tuhoisana. Se rankaisee ja nöyryyttää. Nämä nuoret ovat yleensä surkeassa jamassa ja tarvitsisivat tukea, ei keppiä. Esimerkiksi Kelan laajentuva terapiatuki ei koske heitä, sitä myönnetään jos työ tai opiskelu on vaarassa.

Jaa, taas mentiin aika synkille vesille. Maanantaina sukellamme vielä syvemmälle, takaisin pintaan nousemme 4. maaliskuuta, kun ensi-ilta koittaa. Ah, kevät.

Toisinaan eduskunnan keskustelujen lukeminen ja urakan valtavuus ottaa aivoon niin paljon, että hätiin pitää kutsua Seasick Steve ja syvän etelän aurinko:

Tää on ihan vitun kova. Kaikki maailman hobot yhtykää!

Tavataan ensi viikolla, yritämme pitää teidät mukana prosessissa niin usein kuin kerkeämme.

T. Susanna, ohjaaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti