Liput myynnissä nyt!

Ryhmäteatterissa

sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Mitä Katainen tiesi vaalirahoittajista?

Kuva: Klaus Welp
Jos Jyrki Kataisesta tulee seuraava pääministeri, palataan takaisin lähtöruutuun: saako pääministeri valehdella vaalirahoituksesta?

Syyskuussa 2009 eduskunta äänesti pääministeri Matti Vanhasen luottamuksesta. Muutamaa päivää ennen äänestystä MTV3:n Huomenta Suomi haastatteli kokoomuksen puheenjohtajaa Jyrki Kataista vaalirahoituksesta.

"Te olette vedonnut siihen, ettette muista, oliko Häkämies käsitellyt rahoittajia ja rahoitusta teidän kanssanne. Pitäisikö meidän muka uskoa tätä", toimittaja kysyy.

"Miksi olisi ylipäänsä pitänyt käsitellä", Katainen kysyy toimittajalta. "Eikä sillä ole mitään merkitystä. En ole kaivannut sitä tietoa enkä kaipaa edelleenkään sitä tietoa, onko Häkämies kertonut onko hän ottanut informaatiota vastaan Kehittyvien Maakuntien Suomen taholta. Mikä kysymys tämä edes on?"

"No se on kysymys siitä, eikö teidän pitäisi tietää mitä vasen käsi tekee", toimittaja tenttaa.


Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ilmoitti 14. huhtikuuta 2011, että puolustusministeri Jyri Häkämies ei saa moitteita juhlista, jotka hän järjesti kokoomuksen vaalirahoittajille Santahaminan varuskunnassa elokuussa 2007, edellisten eduskuntavaalien jälkeen. Juhlissa saunottiin ja harjoiteltiin pistooliammuntaa.
Iltalehden tietojen mukaan tilaisuus oli järjestetty Kehittyvien Maakuntien Suomi -yhdistyksen avainhenkilöille. Tilaisuuteen osallistuivat Tokmannin Kyösti Kakkonen, Ideaparkin Toivo Sukari sekä Nova-yhtiöiden Tapani Yli-Saunamäki ja Arto Merisalo.

Kokoomuslaisista paikalla oli Iltalehden mukaan muun muassa Jyrki Katainen.


Kaksi vuotta Santahaminan juhlien jälkeen, MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa syyskuussa 2009, Katainen väitti haastattelun lopuksi, että vaalirahaskandaali ei liity kokoomukseen millään tavalla.

"Ei kokoomus ole saanut senttiäkään Novalta tai KMS:ltä."

Voiko olla mahdollista, että Katainen on ollut vaalirahoittajille kiitokseksi järjestetyssä tilaisuudessa tietämättä, että kokoomus on saanut heiltä vaalirahaa?

Pääministeri Matti Vanhaseen vuonna 2009 eduskunnassakin kohdistunut luottamuskriisi liittyi erityisesti siihen, että hän sitkeästi kiisti olleensa tietoinen puolueensa kyseenalaisiksi osoittautuneista rahoittajista, vaikka eri medioissa löydettiin paljon todisteita päinvastaisesta. Vanhanen ilmoitti eroavansa pääministerin tehtävistä joulukuussa 2009.

Jyrki Katainen on tällä hetkellä mielipidemittausten mukaan pääministerisuosikki. Kataista ei tavoitettu kommenttia varten.


Susanna Kuparinen, ohjaaja, Voima-lehden toimituspäällikkö
 

KMS ja Nova lahjoittivat kokoomukselle 85 000 euron edestä vaalirahaa. Erittely rahojen vastaanottajista Suomen Kuvalehden Totuuspuntarissa

Kirjoitus on julkaistu myös Voiman verkkolehdessä Fifissä, fifi.voima.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti