Liput myynnissä nyt!

Ryhmäteatterissa

perjantai 3. joulukuuta 2010

Luokkaretki Taliin

Toisinaan poliittisen teatterin tekijän paras ystävä on poliisi.

Ryhmäteatterin Eduskunta-esitys on metodeiltaan ja peruspalikoiltaan jatkoa Valtuusto-trilogialle, jonka ohjasin Ylioppilasteatteriin vuosina 2008–2010.

Eduskunnan näyttelijöitä on koottu sieltä täältä. Robin Svartström on Ryhmiksen omaa väkeä, Santtu Karvonen ja Pihla Penttinen kurssikavereitani Teatterikouluajoilta, neljä näyttelijää, Jari Hanska, Piia Peltola, Martina Myllylä ja Mitro Härkönen on lainattu Valtuusto-työryhmästä Ylioppilasteatterista. 

Valtuusto-sarjassa ja myös Eduskunnassa käytetään yhtenä esityksen osana videota. Näyttelijät esittävät poliitikkoja, jotka törmäytetään videon välityksellä Helsingin ja Suomen aitoon arkeen.

Valtuusto-sarjan syyskuussa 2010 esitetty viimeinen osa päättyi videoituun kohtaukseen, jossa Valtuusto-työryhmä valtuutettujen ja virkamiesten roolissa valtaa Talin takaisin helsinkiläisille.

Teimme videosta tätä blogia varten uuden version, että saatte tuntumaa siitä millaisia asioita myös Eduskunta tulee käsittelemään.

Hyvän syyn antoi se, että Talin golfkenttä, sen kartanorakennukset ja vuokralainen, Helsingin Golfklubi, nousivat jälleen hiljattain otsikoihin.

Kannattaa käyttää kuulokkeita, sattuneista syistä äänen laatu heittelehtii. 


Palataan muutama kuukausi ajassa taaksepäin. On 1. syyskuuta 2010, varhainen iltapäivä.

"Maksakaa laskunne, maksakaa omat laskunne ja tulkaa sitten tänne", kiukkuinen naisgolfaaja hokee.

Päämääränämme on kaivaa Taliin symbolinen kuoppa, rakennuksen perustukset. Noin puoli minuuttia sen jälkeen kun olemme kävelleet kentälle lapioiden kanssa, poliisi on soitettu paikalle.

Golfarit eivät jaksa odottaa virkavallan saapumista. Pieni kuoppa nostaa asenteet esiin.

"Painukaa vittuun täältä", golfarimies karjuu.

"Voitte käydä sitte taas sosiaaliturvaluukulla meidän veronmaksajien rahoilla."

Golfarit repivät lapiot käsistä ja tönivät näyttelijät syrjemmälle. Pariin otteeseen poikittaislapiolla kumoon tuupattu poliittisen historian opiskelija Jari Hanska ei putoa roolistaan. Hän esittää Helsingin jo eläkkeelle jäänyttä kiinteistötoimesta vastaavaa apulaiskaupunginjohtajaa Pekka Korpista, joka on saanut herätyksen, liittynyt Ylioppilasteatteriin ja ryhtynyt tositoimiin.

"Ei ole mitään syytä lietsoa paniikkia", Hanska opastaa golfareita.

Iso mies yrittää lyödä toista kuvaajaa lapiolla, molemmat kamerat hajotetaan. Näyttelijät jatkavat kuvaamista kännyköillään.

Kaksi golfäijää saartaa kotimaisen kirjallisuuden opiskelijan Piia Peltolan.

"Kato sen ilmettä jumalauta, se on ihan ku se sais orkun juuri", golfäijä sanoo. "Ehkä se saakin", toinen vastaa.

Onneksi poliisi saapuu paikalle nopeasti.


 
Suomi TV uutisoi marraskuun lopulla, että klubi yrittää lunastaa Talin kartanon ja muut rakennukset kaupungilta alihintaan. Tai sama toisin päin: Helsingin kaupungilta löytyy halukkuutta myydä rakennukset klubille alihintaan. Myyntihinnaksi oli määritelty 800 000 euroa, vaikka rakennusten arvoksi oli määritelty 1,4 miljoonaa euroa.

Helsingin Golfklubi väitti, että rakennukset ovat homeisia röttelöitä, joiden kunnostaminen maksaa maltaita. Klubi ja liikuntavirasto eivät muistaneet kertoa rakennuksia hallinnoivalle kiinteistövirastolle, että "Helsingin kaupungin liikuntalautakunta on osallistunut viime vuosina merkittävällä tavalla Helsingin Golfklubille vuokraamiensa rakennusten kunnostamiseen", kuten Suomi TV:n jutussa kerrotaan.

Kaikkiaan golfseura laskeskeli jäsenlehdessään saaneensa kaupungilta vuokraamiensa rakennusten kunnostamiseen tähän mennessä ainakin 400 000 euroa.


 
Helsingin Golfklubi HGK on vuokrannut Talin kenttää ja kartanorakennuksia kaupungilta jo vuosikymmeniä. Kenttä on Kulosaaren kokoinen alue keskustan tuntumassa. Aluetta on vuosikaudet vaadittu yleiseen käyttöön, julkiseksi golfkentäksi, julkiseksi puistoksi, asuinalueeksi tai näiden yhdistelmäksi.

Talin eliittikerhoon kuuluu 1 350 jäsentä, joista vähän päälle tuhat pelaa aktiivisesti. Jäseneksi pääsy ei ole helppoa. Taliin ei jonoteta, sinne valikoidutaan.

Esimerkiksi kokoomuksen valtuutettu ja kansanedustaja Jan Vapaavuori poimittiin klubin jäseneksi heti sen jälkeen, kun hän nousi asuntoministeriksi. Tiiviistä kaupunkirakenteesta saarnaavan Vapaavuoren sokea piste on Talin 55 hehtaarin aukko keskellä Helsinkiä.


 
Vuoteen 2009 asti HGK maksoi kentästä 7 000 euroa vuokraa vuodessa. Summa nousi otsikoihin vuonna 2008, kun kentän vuokrasopimusta uusittiin. Talin kenttää hallinnoi Helsingin liikuntavirasto. Viraston johtaja Anssi Rauramo, HGK:n ainaisjäsen, hoitaa klubin etuja myös liikuntavirastossa.

Kun Helsingin Sanomat sai vihiä asiasta, Rauramo joutui jääväämään itsensä Talia koskevista päätöksistä. Talin vuokraa nostettiin ja skandaali vaimeni.


 
Se, mitä Helsingin Sanomat ei silloin kertonut, on liikuntaviraston HGK:lle maksama vuokrasubventio ja muut tuet. Summien laajuus alkoi valjeta viime kesänä, kun tutkimme Valtuusto-esitystä varten Talin ja HGK:n kustannuksia veronmaksajille.

Kiinteistövirastossa ihmetellään liikuntaviraston ja Talin likeisiä suhteita. Eräs kiinteistöviraston virkamies kertoi puhelimessa enemmän kun mielellään, että liikuntavirasto myöntää Talin kentälle vuokratukea puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Subvention lisäksi liikuntavirasto on käyttänyt omin luvin satoja tuhansia euroja Talin kiinteistöjen huoltoon.

Missä tahansa muualla Euroopassa tällaisista kupruista seuraa potkut. Rahaliikenne ja poliitikkojen, virkamiesten ja klubin likeiset suhteet kulkee laittoman ja laillisen rajalla. Olisi hyvä, jos kaupungin sisäinen tarkastus tutkisi oudot käytänteet perinpohjin, miksei poliisikin.

Toinen kiinteistöviraston virkamies laski työryhmän pyynnöstä, kuinka paljon veronmaksajien kriisitietoisuutta ja jatkuvaa palvelujen karsintaa vaativa Helsingin kaupunki menettää tuloja, kun Talin kaltainen arvokas maapläntti makaa tyhjänä. Asuntokäyttöön valjastettu Tali tuottaisi kaupungille 5 miljoonaa euroa vuodessa. Tontin arvo olisi 115 miljoonaa.

Helsingin Sanomien toimittajalle Riku Jokiselle luvut oli hilattu alemmas, totuus lienee jossakin välissä.


 
Jokinen teki Hesarissa yksinkertaisen matikkatehtävän. Hän vertaili Talin saamaa tukea muihin seuroihin.

Liikuntaviraston periaatteena on, että liikuntaseura joutuu maksamaan esimerkiksi hallinnoimansa pallokentän todellisesta tontinvuokrasta vain puolet. Talissa 50–50-periaate ulottuu vain golfkentän vieressä olevaan kartanoalueeseen.

"Varsinaisesta golfkentästä HGK maksaa vuokraa 63 000 euroa, vaikka liikuntavirasto joutuu maksamaan siitä kiinteistövirastolle sisäistä vuokraa yli 500 000 euroa vuodessa”, Jokinen kirjoittaa.

Talin golfkentällä 50–50-periaate onkin 10–90-periaate.


 
Jotakin HGK:n mielenmaisemasta kertoo Talin konkarijäsenen Lassi Tilanderin blogipostaus 23. marraskuuta. Tilander on suuttunut Jokisen kirjoittelusta ja huutaa apuun sensuuria.

"Pikkuisen erikoista tämänkertaisessa jupakassa on se, että juuri Helsingin Sanomat näyttää koko ajan olevan kimpussamme", Tilander ihmettelee.

"Lehtihän oli, tosin kauan sitten, golfin tärkein sanansaattaja tässä maassa. Toiveajattelua lienee se, että HGK:n jäsen numero 33 (Aatos Erkko) poikkeaisi lasipalatsiinsa vähän toimittajia torumaan."

Hyi hitto.


 
Samassa yhteydessä kun Talin vuokraa nostettiin vuonna 2008, HGK pakotettiin avaamaan kaupungivaltuutettu Arto Bryggaren aloitteesta pelivuoroja myös muille kuin jäsenille.

Golfklubilaiset eivät ole antaneet tätä vieläkään anteeksi. Kun työryhmämme käveli kentälle syyskuussa kuoppaa kaivamaan, yksi näyttelijöistä kuuli golfarin spekuloivan, että "nuo taitavat olla sitä Bryggaren porukkaa".

HKG:n pomo Leif Ekström käy tällä hetkellä uuvutustaistelua Suomen Golfliitossa, jossa hän vaatii, että pelaajat on sidottava tiukemmmin omille kotikentilleen. Toiveena tietenkin, että kukaan ulkopuolinen ei voisi tulla Taliin.

 

Helsingin Golfklubin snobismi, kähmintä ja suhmurointi närästää Suomen muuta golfyhteisöä. HGK:n pelätään pilaavan lajin maineen, juuri kun siitä on alkanut innostua yhä laajempi yleisö.

HGK:n halpapelaajiksi haukkumat tavisgolfarit
ovatkin sitä mieltä, että kaupungin suhteettomasti tukeman HGK:n pelaajat ovat niitä todellisia halpapelaajia.


 
Tavallisten veronmaksajien ja eliitin välinen ero näyttääkin nykyään olevan se, että kun tavikset pistetään elämään vapaiden markkinoiden pelisääntöjen mukaan, eliitti jatkaa pikku keitaassaan omituista puolisosialistista sossupummielämää.

"Maksakaa laskunne, maksakaa omat laskunne", golfnainen huusi meille Talin kentällä syyskuussa 2010. Työryhmä vastaa:

Maksakaa vittu itse omat laskunne.


 
Susanna Kuparinen
Ohjaaja, toimittaja


12 kommenttia:

 1. Huikeaa! Tieto lisää kansalaisten tuskaa. Taidanpa mennä tänään illalla pissaamaan Talin golfkentän aidan yli ihan vain kunnioittaakseni omistavaa luokkaa.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen aihe!

  Kiitokset työryhmälle hauskasta videosta! Haluan kuitenkin korjata joitain videolla ja tekstissä ilmenneitä "valheita". Ensinnäkin Alexander Stubb ei ole klubin jäsen. On kyllä joskus ollut. En uskonut teidän asiaa tietävän, sillä ei sitä tiedä Helsingin sanomatkaan. Toisekseen klubiin kuulumattomilla on ollut oikeus pelata kentällä jo ennen Bryggaren tekemää aloitetta. Pelaamiseen päätevät samat säännöt kuin suurimmalla osalla muistakin Suomen kentistä. Ja kolmanneksi mahdollisuus päästä klubin jäseneksi on kaikilla, varmasti tapahtumista huolimatta myös kaikilla videon näyttelijöillä. Ainut vaan että jäsenvalinnoissa suositaan alle 18-vuotiaita :/
  Aihe on mielenkiintoinen ja toivon, että tosiasioihin perustuva keskustelu tulee aiheen tiimoilta jatkumaan!

  - valtsikalainen talilainen

  VastaaPoista
 3. Aivan loisteliasta toimintaa! Hienoa! Juuri kun luulin että yhteiskunnallisesti kantaaottava Taide on kuollut! Upeaa! Pelasti päiväni!

  VastaaPoista
 4. Loistavaa! Kertakaikkiaan hyvä! Tämä kuvaa helevetin hyvin yhteiskunnassa käynnissä olevaa jakoa - kohta ollaan siinä pisteessä, että Yhteiskunta on kerho, johon pääsee jäseneksi, jos on riittävästi rahaa ja jos joku kutsuu.

  Tai siis mitenniin kohta...

  Tällaista taidetta ja teatteria tarvitaan nyt ehdottomasti. Kiitos.

  VastaaPoista
 5. "Ja kolmanneksi mahdollisuus päästä klubin jäseneksi on kaikilla, varmasti tapahtumista huolimatta myös kaikilla videon näyttelijöillä. Ainut vaan että jäsenvalinnoissa suositaan alle 18-vuotiaita :/"

  Just joo. Kaikilla, joita kaksi jäsentä suosittelee.

  "Helsingin golfklubin sääntöjen 3 § mukaan yhdistyksen jäseneksi pääsee henkilö, jonka yhdistyksen johtokunta kirjallisen hakemuksen perusteella jäseneksi hyväksyy. Hakemukseen on liitettävä yhdistyksen kahden jäsenen suositus. Toisen suosittelijoista tulee olla aktiivi seniorijäsen eli yli 21 vuotta täyttänyt. Jäseneksi hyväksytyn suosittelijoiden velvollisuus on perehdyttää uusi jäsen golfpelin etikettiin ja sen sääntöihin."

  http://www.golfpiste.com/helsingingolfklubi/jasenasiat/?p=hakeminen&lang=fi

  Muihin golfklubeihin pääsee maksamalla jäsenmaksun.

  VastaaPoista
 6. Ihanaa, että joku rohkenee. Lisää tätä!

  VastaaPoista
 7. Erinomaista! Mielenkiintoista, ajankohtaista, yhteiskunnallista ja pohtimiseen kannustavaa taidetta, voiko parempaa olla! Aplodeja!

  VastaaPoista
 8. Erinomainen ja kantaa ottava video.
  Tekisi mieli louhia tunneli mokoman kentän ali ja "unohtaa" tukea kalliopinnat, jolloin alueella tapahtuisi "hyvin valitettava" maanvajoama...

  VastaaPoista
 9. Loistava pätkä! lisää vastaavia kannanottoja, ja voimia asian eteenpäinviemiseksi!

  VastaaPoista
 10. Helsinkiläinen ei-rikollinen7. lokakuuta 2011 klo 15.41

  Samalla kaavalla voitaisiin pohtia kuinka paljon verotuloja saataisiin muista Helsingin viheralueista, esim. Kaivopuistosta...

  Kentälle pääsee kyllä pelaamaan ihan samoin kuin kaikille muillekin Suomen kentille.

  Ilkivalta on aina hienoa kun sen kätkee sanojen "taide", "kansalaisaktivismi" tai muun paskan alle!

  VastaaPoista
 11. Go hipit go. Tyypillisiä valtiotieteellisen vassari-opiskelijoita, joilla pää niin syvällä perseessä, kun vaan voi olla. Se on väärin, että Suomessa ei jokainen vassari-kommari-hippi-narkkari saa 1500e/kk elämärahaa. Menkää tekin töihin

  VastaaPoista
 12. Hauska kommentti "anonyymiltä". Ilmeisesti kritiikki osuu omaan nilkkaan. Oletko "anonyymi" näitä HGK:laisia jotka eivät maksa omia laskujaan, vaan heittäytyvät Helsingin kaupungin liikuntatoimen puolen miljoonan euron toimintasponsoroinnin hellään huomaan?

  Miksi muuten HGK:ta ylipäänsä sponssataan kun muita suljettuja kerhoja ei sponssata vastaavasti?

  VastaaPoista