Liput myynnissä nyt!

Ryhmäteatterissa

perjantai 11. helmikuuta 2011

Harmaan talouden syövereissä

Olemme tutkineet viimeiset viikot harmaan talouden loputonta vyyhtiä. Pala palalta surullinen kuva suomalaisesta rakenteellisesta korruptiosta ja talousrikollisuudesta on saamassa kasvonsa. Tällä viikolla törmäsimme mielenkiintoiseen ristiriitaisuuteen, joka osoittaa kuinka herkästä asiasta on kyse.

Viime viikon torstaina 3.2.2011 eduskunnan täysistunnossa käsiteltiin tarkastusvaliokunnan laatimaa mietintöä harmaan talouden katvealueista. Kuunnellessani keskustelua korvaan särähti vihreiden Erkki Pulliaisen toteamus: ”Kansliapäällikkö Raimo Sailas ilmoitti huolestuneena tarkastusvaliokunnalle havainnon, jonka mukaan rikollisuuteen taipuvaisia tahoja on ujuttautunut valtion virkakoneistoon."

Siis virkakoneistoomme, jonka olisi tarkoitus taistella harmaata taloutta vastaan, onkin pesiytynyt talousrikollisuuteen taipuvia tahoja! Kysyin sairaslomalla olevalta Raimo Sailakselta keitä nämä rikollisuuteen taipuvaiset tahot tarkalleen ottaen olivat. Törmäsin harmaaseen seinään:
”En ole ollut tarkastusvaliokunnassa koskaan kuultavana harmaata taloutta koskevista asioista. Sairaslomani alkoi jo syyskuun lopulla, enkä sitä ennenkään ole tarkastusvaliokunnalle näistä asioista käsityksiäni esittänyt. Tässä on edustaja Pulliaiselle tapahtunut joku muistivirhe tai vastaava. Hänen minun nimiini panemansa virkekin tuntuu oudolta, enkä usko näin muuallakaan sanoneeni."

Otin yhteyttä Pulliaiseen, joka pysyi kannassaan. ”Syksyllä puolitoista vuotta sitten olimme tarkastusvaliokunnan kanssa valtivarainministeriössä visiitillä, eli tarkastusmatkalla. Esittelypuheenvuorossa kansliapäällikkö Sailas kertoi huolensa siitä, että talousrikolliset ovat ujuttautuneet valtionhallintoonkin.”

Pulliaisen mukaan myös muut tarkastusvaliokunnan jäsenet muistavat Sailaksen lausunnon ja sitä on usein siteerattu. Yllättävää on se, että tarkastusvaliokunta ei halunnut tarkennusta siihen mistä nimenomaisista tahoista on kyse, vaikka valiokunta olisi tämän tiedon halutessaan saanut. Pulliainen kiteytti asian toteamalla: ”Jos se ei ole työn kannalta välttämätöntä, niin salainen tieto on salaisena pidettävä, älä ota sitä mielesi rasitteeksi.”

Surullinen kuva muuttui juuri entistä synkemmäksi. Olimme jo aiemmin päässeet selville miten syvälle harmaa talous oli Suomessa juurtunut Finanssivalvonnan, Verohallinnon, Valtiovarainministeriön ja muiden viranomaisten osalta. Poliitikot puhuvat mielellään korulausein ripeistä otteista, joihin he ovat valmiita ryhtymään kitkeäkseen harmaan talouden, mutta todellista poliittista tahtoa asian korjaamiseksi ei löydy. Silmät on helpompi sulkea ikäviltä asioilta.

Mutta ei hätää, kyllä ne simmut avataan maaliskuussa!


Ilon kautta,
Jari Hanska, näyttelijä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti