Liput myynnissä nyt!

Ryhmäteatterissa

torstai 17. helmikuuta 2011

Tunnelma tiivistyy

Runnomme kohtauksia kasaan kiihtyvällä tahdilla. Aika tulee pian vastaan. Käymme kakkososassa läpi harmaan talouden ja korruption eri muotoja Suomessa. Nuorisosäätiötä ei voi ohittaa, eikä Matti Vanhasta. Onneksi olkoon vaan, vapauttava päätös tuli.

Olipa yllättävää.

Avaamme esityksessä sitä, millaista keskustelua Nuorisosäätiöstä ja Matti Vanhasesta rakennusalan piireissä käydään. Harva puhuu ulkopuolisille. Korruptio on levinnyt niin laajalle, että useimmilla on liikaa hävittävää. Kerromme, miksi juuri Vanhasen ja Nuorisosäätiön kohdalla vaikenemisen säännöstä tehtiin poikkeus. 

Työryhmä haastatteli urakoitsijaa, joka tuntee  ns. lautakasalähteen, toimittaja Ari Korvolan Silminnäkijä-dokumentin informantin. Itse lähde ei puhu, omista henkilökohtaisista syistään. Mutta tämä toinen urakoitsija, "Paroni", kertoi mielenkiintoisia yksityiskohtia siitä, kuinka laajaa Nuorisosäätiön, virkamiesten ja rakennusalan välinen korruptio on ollut. Paroni on toisen käden lähde. Hänen tietonsa ovat peräisin lautakasalähteeltä, osa taas alan sisäistä hiljaista tietoa. Olemme taustoittaneet ja tarkistaneet Paronin antamia tietoja myös muista lähteistä ja oikeudenkäyntipöytäkirjoista. Ja kysyneet samoja kysymyksiä uudelleen ja uudelleen, ristiriitaisuuksia etsien. Johdonmukaiselta vaikuttaa. Mutta lopultakin korruption leimallinen piirre on tietysti se, että kirjallisia dokumentteja on vähän tai ei ollenkaan. Usko tai älä usko. Nämä ovat tarinoita tuulisesta Suomesta.

Toteutimme haastattelutilanteen mahdollisimman autenttisena. Viime kerralla Paroni jutteli työryhmän kanssa Ryhmiksen näyttelijälämpiössä puolitoista tuntia, joten kohtauskin harjoitellaan ja kuvataan siellä. Esityksessä yleisö näkee haastattelun noin 13 minuutin videoversiona. Kohtauksessa Noora Dadu esittää ohjaaja Susanna Kuparista, muut työryhmän jäsenet esittävät itseään. Paronin roolin sai, kukapa muukaan kuin Matti Onnismaa. Repliikit on litteroitu sanasta sanaan alkuperäisestä haastattelusta.


Ote Paroni-kohtauksen harjoituksista tänään iltapäivällä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti