Liput myynnissä nyt!

Ryhmäteatterissa

lauantai 5. helmikuuta 2011

Käsiskinkerit
(Olga, Ruusu & Akse)

Täällä Kumpulassa pähkitään Lex Soininvaaraa, teknokratiaa, ja Oden sielunmaisemaa. Mikä on Soininvaaran käsitys ihmisarvosta? Olga on lätkinut keittiön kaapistoon bostikeilla Sata-komitean vaiheet ja keräämämme materiaalin: haastattelut, kokoukset, asiantuntijalausunnot, kronologisessa järjestyksessä.

"Ainoa tapa yrittää järkeistää, että mitä helvettiä neljän vuoden aikana tapahtui."

Kämpässä kuuluu neljän läppärin naputus. Ja välillä itkunsekaisia kiljahduksia. Kohta laskemme kuinka voi elää Helsingissä 250 eurolla. Mitä sillä saa?

Akse Pettersson purkaa haastattelua kuulokkeet korvilla:


"Vittu tää on masentavaa kamaa, kovinta tähän saakka."

Ruusu lyhentää Osmo Soininvaaran haastattelua, jonka Ode antoi Voima-lehdelle tammikuussa 2009.

"Haluaisin tehdä Oden haastattelusta X-files-tyyppisen kohtauksen, jossa Kuparinen on Mulder ja Soininvaara Cancer Man."

Käsikirjoituksessa kuljetetaan kahta aihetta:

1- Lex Soininvaara. Sata-komitean mietinnöstä poimittu Soininvaaran ajama ehdotus nuorten minimitoimeentulon leikkaamisesta 20-40 prosentilla, mikäli he oman laiminlyöntinsä takia sössivät työ- tai opiskelupaikan. Seuraamme Lex Soininvaaran vaiheita ja sen taustoja aina Sata-komitean perustamisesta lähtien, eri käsittelyvaiheiden ja eduskunnan kokousten kautta. Laki astui voimaan 1. tammikuuta 2011.

2. Harmaa talous, eli talousrikollisuuden eri muodot Suomessa. Kuinka harmaata taloutta yritetään torjua, mitä se tarkalleen ottaen on – ja mikä lopultakin on poliittinen tahtotila sen nujertamiseksi.

Koska pyöritämme kahta isoa aihetta, päätimme nöyrtyä ja tehdä palan kerrallaan. Vaikka lopullisessa esityksessä rakenne saattaa olla niin sanottu pullapitko, eli kaksi aihetta solmiutuvat toisiinsa, ne on pakko rakentaa erikseen.

Nyt pommitamme viikon verran pelkästään Lex Soininvaaraa, sen jälkeen sukellamme harmaan talouden syövereihin. Viime torstaina 3. helmikuuta eduskunnan täysistunnossa puitiin harmaata taloutta. Aiheeseen erikoistunut kansanedustaja Erkki Pulliainen sanoi torstaina, että "kansliapäällikkö Raimo Sailas ilmoitti huolestuneena tarkastusvaliokunnalle havainnon, jonka mukaan rikollisuuteen taipuvaisia tahoja on ujuttautunut valtion virkakoneistoon. Tämä kuuluu harmaan ja mustan talouden kokonaisuuteen."

Samaa ovat sanoneet kaikki haastattelemamme virkamiehet ja asiantuntijat.

Esitys käsittelee rikollisuutta. Harmaa talous ja kaikki rakenteet läpäisevä hyvä veli -korruptio on ihan perusrikollisuutta, kiitoksen muodot ovat moninaiset. Lex Soininvaara taas on kaikki lain puitteet täyttävä rikos ihmisyyttä vastaan. Päätämme täältä Kumpulasta,

Susanna
Ohjaaja
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti